Primarul Comunei Milcoiu

Va ureaza bine a-ti venit pe site-ul primariei.


Statutul unitatii administrativ teriroriale
Regulamentele privind procedurile administrative
Hotararile autoritatii deliberative
Dispozitiile autoritatii executive
Documente si informatii financiare
Alte documente
×

Ultimile Stiri

Proiectele de hotarare pot fi propuse de consilieri sau de primar. In exercitarea atributiilor ce ii revin Consiliul Local adopta hotarari, cu votul majoritatii membrilor prezenti.

Despre

Tehnologii moderne.

Lorem ipsum dolor sit amet, consec tetuer adipiscing elit. Proin dictum elementum velit.


Pentru cel mai inalt nivel.

Lorem ipsum dolor sit amet, consec tetuer adipiscing elit. Proin dictum elementum velit.

×
Acasa
Despre Noi
Informatii
Consiliul Local
Transparenta
Contact
×

Ultimile Stiri

Proiectele de hotarare pot fi propuse de consilieri sau de primar. In exercitarea atributiilor ce ii revin Consiliul Local adopta hotarari, cu votul majoritatii membrilor prezenti.

Despre

Tehnologii moderne.

Lorem ipsum dolor sit amet, consec tetuer adipiscing elit. Proin dictum elementum velit.


Pentru cel mai inalt nivel.

Lorem ipsum dolor sit amet, consec tetuer adipiscing elit. Proin dictum elementum velit.

Prim─âria Milcoiu, Jude╚Ťul V├ólcea.  

24 Aprilie
Postat de: milcoiu
Hits: 43

Numele localitatii Milcoiu provine

De la numele primului proprietar, respectiv Milcoiu de la Milcu, Corbi de la Corbu si Izbasesti de la Izbasa.
Datele de care dispunem, transmise din generatie in generatie, arata faptul ca pamantul aferent comunei Milcoiu - Izbasesti a apartinut unui roman cu numele de Milcorbu, fost capitan de osti in armata lui Mircea cel Batran. Drept rasplata pentru faptele sale de vitejie in lupta de la Rovine (1395), Milcorbu a primit mosii in trei zone de relief:
- de campie - spre Craiova
- de deal - inspre Dealul lui Negru si izvoarele raului Vedea
- de munte - in muntii Fagarasului, zona numita "muntele Florii"
    Traditia considera ca Milcorbu a avut cinci copii, trei baieti si doua fete. Impartind averea ramasa dupa moartea tatalui lor, fetele au luat mosia din zona de campie, iar baietii, pe numele lor: Milcu, Corbu si Izbasa, au impartit mosia din zona de deal in felul urmator:
- a luat mosia unde se afla satul Milcoiu;
- a primit fasia unde se afla satul Corbi, alipit in prezent la comuna Nicolae Balcescu;
- a obtinut fasia pe care se afla satul Izbasesti
Muntele florii, despre care s-a amintit anterior, a ramas indivizibil intre feciorii intre feciorii lui Milcorbu si tot in aceeasi stare de indivizibilitate s-a pastrat si pana dupa primul razboi mondial.
Satele Tepsenari si Suricaru, care intregeau satele Milcoiu, respectiv Izbasesti si-au luat numele mai tarziu.
Denumirea satului tepsenari vine de la faptul ca locuintele erau ridicate pe un deal - Tepsean, in prezent zona fiind in cea mai mare parte dezafevtata si casele s-au ridicat in zona luncii Topologului.
Denumirea satului Suricaru deriva de la numele unui satean Suricu, care ar fi avut 12 copii.
Celelalte doua sate intra si astazi in componenta comunei Milcoiu sunt mai noi decat satele Milcoiu si Izbasesti.
Satul Ciutesti si-a luat numele de la un mostean zis Ciutu, care s-a stabilit aici pe timpul epocii fanariote, deci dupa 1716.
Se considera ca satul Cazanesti a luat fiinta ceva mai devreme fata de satul Ciutesti, intre anii 1600-1700 si munele deriva de la un locuitor zis Cazan.
Datele transmise oral apreciaza ca Milcu, strabunul satului Milcoiu, a murit in varsta de 94 de ani si a fost inmormantat intr-o biserica zidita de el, distrusa insa devreme.
In jurul anului 1800, deci in perioada domniilor fanariote, in zona Topologul;ui s-a stabilit un bulgar. Acesta se ocupa cu cultura zarzavaturilor , motiv pentru care este cunoscut sub numele de Varzaru.
Varzaru a ajuns la o situatie materiala deosebita si a construit un frumos conac la incrucisarea drumului Rm. Valcea-Pitesti cu drumul care venea de la Curtea de Arges si ducea spre Cocoru, loc munit si astazi "La Varzaru".
Varzaru profita de marea putere la care ajunge si impune satenilor restrictii in folosirea pamantului cultivat si pasunat. Se ajunge la judecata intre Varzaru si sateni, castigat de primul cu sprijinul autoritatilor. In aceste conditii satenii ajung sa fie considerati clacasi pe mosia lui Varzaru.
Framantarile social-politice de la sfarsitul domniilor fanariote, care au culminat cu revolutia din anul 1821 condusa de Tudor Vladimirescu, precum si faptul ca Varzaru nu a avut copii si  nici rude care sa-i stapaneasca averea dupa moartea sa, il determina sa vanda imensa mosie boierului Stefan Cezianu din Bucuresti, care se dovedeste mai ingaduitor cu clacasii sai.
Un zapis din 3 mai 1813 aminteste existenta lui Andrei si Sandu din Milcoiu, care vand partea lor de mosie lui Radu Hodoroaga, roman ardelean ce trecuse la sud de Carpati datorita presiunilor economice, religioase si politice pe care le exercitau habsburgii.
Sunt motive serioase sa credem ca la 19 ianuarie 1821, peste Topolog, prin Milcoiu, pe la locul numit "Campul Postei" a trecut Tudor Vladimirescu insotit de 40 tovarasi de arme, venind de la Bucuresti, in drum spre Targul Jiu. Cert este faptul ca tot la 19 ianuarie 1821 Tudor Vladimirescu s-a aflat la Budesti, pe unde a trecut Oltul si s-a indreptat spre Ocna cea Mare si Horezu.
Radu Hodoroaga, amintit in actul din 3 mai 1813 a avut descendenti printre care fratii Din si Patru, care isi vor pune amprenta asupra evolutiei comunei in perioada urmatoare.
Situatia materiala prospera a Hodorogestilor le deschide drumul spre conducerea si administrarea si administrarea comunei si ocupa functia de primar, pe care le detin cam de pe la 1860 si pana la 1944, cand numai temporar au fost inlocuiti cu alte persoane ca Radu Popescu, Dumitru Deaconu, Constantin Lica, Constantin Popescu, Dumitru Neacsu, Florea Rizea, Constantin Banu.
Pana in anul 1850 resedinta comunei Milcoiu - Izbasesti s-a aflat la Milcoiu, pe locul unde s-a ridicat mai tarziu casa locuitorilor Ioan I. Soare, loc caruia i se spunea "Casa de sfat" sau "La patulele imparatesti".
Pana in 1859 comuna era administrata de oameni alesi de obste si aveau numele de deputati.
Incepand cu domnia lui Alexandru  Ioan Cuza conducerea comunei a fost detinuta de administratori cu numele de primari sau parcalabi.
Marile momente din istoria poporului roman: revolutia din1848, unirea din 1859, independenta din 1877-1878, razboiul pentru reintregire nationala, isi pun amprenta si asupra satenilor din comuna.
Astfel in tabara generalului Gheorghe Magheru, instalata in 1848 la Raureni, loc situat la sud de Rm. Valcea s-a aflat si sergentul Bunescu Constantin din Milcoiu-Ciutesti, animat de implinirea visului de veacuri al romanului-dreptul la pamant.
Acest vis avea sa se implineasca partial prin infaptuirea reformei rurale din 1864, cand 23 de familii din comuna aveau sa fie improprietarite din mosia numita "Cotmeana-Cozia". A.I.Cuza instituie in tara, in anul 1860 "armata regulata", iar comuna Milcoiu ii da ca prim ostas pe Nita Stancu Zarioiu, contingentul 1860, fiul lui Codin Zarioiu decedand in anul 1964 in varsta de 92 ani.
Locuitorii comunei Milcoiu au scris cu sangele lor fapte de glorie si vitejie cu prilejul razboiului pentru independenta din anul 1877-1878, cazand la datorie sapte ostasi dintre care amintim pe soldatul Stan Mircioaga din Ciutesti, caporalul Constantin Deaconu din Izbasesti si pe fruntasul Marin Purcaru din grupa de lupta a lui Nita Stancu Zarioiu, asa cum aratam, primul ostas din comuna Milcoiu, contingent 1860.
Un important tribut de sange avea sa dea comuna Milcoiu si cu prilejul razboiului pentru intregire nationala din 1916-1918.
Documentele cuprind 80 de morti in diferite zone ale frontului carora li se adauga, evident, si raniti.
Aceste fapte aveau sa fie recompessate prin reforma agrara din 1921, numarul celor improprietariti fiind insa foarte modest: Marin Mursa cu 3 pogoane si 18 prajini si Gheorghe Pana cu 2 pogoane si 6 prajini.
Prin reforma agrara din martie 1945 au fost improprietariti cu 1-2 pogoane alte 120 de familii din mosiile expropriate de la Constantin I. Hodoroaga, Gheorghe Fl. Hodoroaga, Gheorghe I. Hotoroaga, Elena Popescu Si Nicu Popescu.
la aceste improprietariri se mai adauga inca 84 de pogoane de islaz in punctele "Lintoaia", "Rusoaia" si "Campul Postei".
Comuna Milcoiu, judetul Valcea este asezata de o parte si de alta a soselei ce duce spre Pitesti-Bucuresti, avand o suprafata de 3057 ha, la 15 km de municipiul Rm. Valcea, intre raul Topolog, afluent al Oltului si Dealu Negru, cu un numar de 809 gospodarii.
Comuna Milcoiu are ca vecini:
- comuna Golesti,  judetul Valcea si comuna Poienari, judetul Arges.
- comuna Moraresti, judetul Arges.
La sud 
- comuna  N. Balcescu,
 judetul Valcea.
La vest  - comuna  Budesti, judetul Valcea.
Actualmente comuna Milcoiu este formata de 6 sate:
- Satul Milcoiu - resedinta
- Satul Tepsenari
- Satul Ciutesti
- Satul Cazanesti
- Satul Izbasesti
- Satul Suricaru
  Cadrul natural al comunei este variat si se incadreaza in dealurile subcarpatice. Altitudinea  maxima o intalnim pe Dealul Negru (662 m) de unde spre est se desfasoara intreaga panorama a Vaii Topologului.
  Dealurile comunei se insira ca niste valuri, fiind acoperite de paduri, pasuni si terenuri de cultura.
  In conditiile actiunii asociate a factorilor pedogenetici descrisi anterior, in invelisul de sol din cadrul teritoriului administrativ al comunei Milcoiu, reprezinta un invelis de soldivers.
  Pe culmi, pe terase, dar si pe unele forme de pozitive tipul de sol mai frecvent intalnit este solul brun argiloiluvial.
  Suprafata ocupata de acest tip de sol este redusa, conditiile de relief mai ales nu sunt favorabile formarii orizontului caracteristic: argilovisolurilor. In acest tip intalnim subtipurile, tipic, molic, molic-vertic, gleizat si pseudogleizat.
  Teritoriul comunei Milcoiu se inscrie in subzona padurilor de gorun, cu dealuri joase de 300-800 m altitudine. In cadrul vegetatiei lemnoase mai importante sunt: carpen, fag, stejar, salcam, brad etc.
  In comuna Milcoiu exista: un "Sistem de alimentare cu apa potabila" care alimenteaza satele Izbasesti, Milcoiu, si partial satul Tepsenari.
  Suntem conectati la televiziune prin cablu si avem posibilitatea de a fi conectati la internet.